wtorek, 24 stycznia 2023

Ciasto szpinakowe według Eli

 



CIASTO:
Szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g
mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 3 szt
cukier - 1 i 1/3 szkl
olej - 1 i 1/3 szkl
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
MASA:
 śmietana 36% - 500 ml
cukier puder - 3 łyżki
serek mascarpone - 250g
DODATKOWO:
dżem z owocami wiśni


Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Teraz dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC  i pieczemy 40-50 minut.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części.
MASA:
Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i  dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy dżemem, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy połowę masy śmietanowej i kolejna część ciasta, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.

Najlepiej smakuje na drugi dzień



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz