CIASTO:
jajka - 4 szt
cukier - 150 g
mleko- 4 łyżki
kakao ciemne - 2,5 łyżki
masło - 250 g
mąka pszenna - 200 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
MASA KOKOSOWA:
mleko 3,2% - 500 ml
masło - 180 g
kasza manna - 6 łyżek
cukier - 160 g
wiórki kokosowe - 200 g
POLEWA:
śmietanka słodka 30% - 100 ml
czekolada mleczna - 100 g
czekolada gorzka - 100 g
CIASTO:
Masło miksujemy z cukrem, następnie wbijamy po 1 jajku cały czas miksując, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko. Zmiksowane ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 20 minut.
MASA KOKOSOWA:
Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę mannę i dokładamy masło, dokładnie mieszamy, następnie wsypujemy cukier oraz wiórki kokosowe i dokładnie razem mieszamy. Tak przygotowaną gorącą masę przekładamy na wystudzone ciasto.
POLEWA:
czekolady oraz śmietanę rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Polewamy nią przestudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz