sobota, 2 marca 2019
Pączki z marmolada
Mąka pszenna - 1 kg
mleko - 1/2 litra
żółtka - 5 szt
cukier - 20 dag
drożdże świeże - 7 dag
margaryna - 15 dag
sól - szczypta
marmolada
cukier puder
olej
do 1/2 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru dodajemy pokruszone drożdże, gdy zaczną rosnąć wlewamy do miski, dolewamy resztę mleka, wsypujemy mąkę - tyle - aby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany, odstawiamy,
Gdy podrośnie wlewamy ubite żółtka z cukrem, dodajemy szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy roztopioną przestudzoną (ale nie całkiem zimną) margarynę i dalej wyrabiamy ciasto. odstawiamy w ciepłym miejscu na parę minut.
Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia.
gdy pączki wyrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron,
usmażone wyjąć na talerz, przestudzone nadziać marmoladą za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz