poniedziałek, 18 września 2017
Sok z aronii
aronia -5 kg
woda - 7 litrów
liście z wiśni - 2 garści
sok z 2 cytryn
cukier - 7 kg
Owoce aronii przebrać, opłukać, osuszyć i zamrozić na 3 dni.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy zmrożone owoce, liście z wiśni, sok z cytryny , gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.
Odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce, następnie przecedzamy, a z owoców odciskamy na sicie resztę soku.
Ponownie sok wstawiamy na gaz, wsypujemy cukier i powoli mieszając gotujemy n wolnym ogniu od zagotowania ok 30 minut.
Wyłączamy gaz i jeszcze wrzący wlewamy do małych butelek i od razu zakręcamy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz