Translate

niedziela, 10 września 2017

Fasolka po bretońsku

fasola biała - 2 szkl
kiełbasa podwawelska - 50 dag
mąka pszenna 2-3 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
smalec
cebula - 2 szt
wywar mięsny
czosnek
cukier
sól
pieprz
majeranek suszony

Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości.
Cebule obrać z piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli.
Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą.
Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem i odrobina suszonego majeranku.
Dusić jeszcze wszystko razem przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz