niedziela, 9 lipca 2017
Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami
jajka -10 szt
migdały zmielone - 20 dag
cukier - 10 dag
czekolada - 20 dag
śmietana kremówka - 500 ml
cukier puder - 10 dag
cukier waniliowy -1 op
żelatyna-2 łyżki
truskawki - 40 dag
listki melisy lub mięty
żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.
następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.
białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.
ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.
żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić ją i przestudzić.
Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.
ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl.
wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy...
odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz