wtorek, 21 lutego 2017
Piernik
jajka - 3 szt
margaryna - 25 dag
mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1/2 łyzeczki
miód - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
kakao - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
powidła sliwkowe - 1 sloik
DODATKOWO:
lukier
Margarynę wkladamy do garnka, dodajemy miód, przyprawe do piernika, kakao i powidła.
Wszystko razem powoli podgrzewamy mieszając, ale nie wolno zagotować, jak się wszystko rozpuści i połączy odstawiamy do przestugnięcia.
Mąkę przesiac z proszkiem oraz sodą.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli mase piernikową oraz mąkę z proszkiem i sodą, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy ok 60 minut w temp 170stC- do suchego patyczka.
wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz