Translate

czwartek, 23 lutego 2017

Donaty


mąka pszenna - 450 g
masło - 50 g
drożdże w proszku - 2 łyżeczki
cukier - 5 łyżek
sól - szczypta
jajko - 2 szt
mleko ciepłe - 200 ml
POLEWA:
cukier puder - 300 g
woda - 5 łyżek
kolorowa posypka

Mąkę przesiac przez sitko do miski, dodac pokrojone masło i wyrobić palcami.
Następnie dodac drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomoca łyzki.
Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszac aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać, tak żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto.
Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma, by powstało sprężyste ciasto.
Ciasto przełożyc do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoja objętość.
Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie.
Podzielić ciasto na ok 40 czeście, z każdej uformowac kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.
Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać do 180stC.
Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smazymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.
POLEWA:
Cukier puder mieszamy z wodą, ucierając pare minut, by powstala gładka masa.
Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz