sobota, 23 września 2017

Krokiety z pieczarkami i mozzarellą

CIASTO:
mąka pszenna - 200 g
jajka-2 szt
mleko - 500 ml
cukier - szczypta
sól - szczypta
FARSZ:
pieczarki - 1 kg
ser mozzarella - 400 g
cebula - 3 szt
sól
pieprz kolorowy
papryka słodka
tłuszcz
DODATKOWO:
jajka - 3-4 szt
bułka tarta
olej

Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem przesmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, na końcu dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać wszystko razem.
Na każdym naleśniku rozsmarować sporą łyżkę farszu, zostawiając krawędzie wolne, ok 3 cm.
Brzegi naleśnika składamy na masę i zwijamy w rulonik.
Naleśniki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz