wtorek, 14 lutego 2017

Torcik marchewkowy




CIASTO:
mąka pszenna – 2,5 szkl
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
soda oczyszczona – ½ łyżeczki
cynamon – 1 łyżeczka
jajka – 4 szt
sól – szczypta
cukier – 2 szkl
margaryna stopiona – 250 g
marchew starta – 2 szklanki
tłuszcz do formy
bułka tarta

KREM:
serek mascarpone - 400 g
masło - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
kakao - 2 łyżki

CIASTO:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut.
Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części.
KREM:
Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy.
Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki.
białym kremem wykonujemy dokaracje.
ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz