mąka pszenna – 20 dag
mak mielony - 20 dagproszek do pieczenia – 2 łyżeczkicukier puder – 20 dagmasło – 5 dagjajka – 4 sztjabłka – 40 dagmleko – 200 mltłuszcz do formypolewa czekoladowaŻółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką.Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.Piec 45 minut w 160stC.Przestudzone ciasto polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz