Translate

środa, 18 stycznia 2017

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą



Mąka pszenna – 3 szkl
Mleko ciepłe -1 szkl
Drożdże – 2,5 dag
Jajko – 1 szt
Cukier -6 łyżek
Masło rozpuszczone – 10 dag
Sól- 1 szczypta
Białko – 1 szt
konfitura
lukier

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.
Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier.
Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki.
Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu.
Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy białkiem.
wystudzone zdobimy lukrem.

Lukier rozprowadziłam za pomocą buteleczki do wyciskania masy z małą okrągłą końcówką dołączoną do nr 2 Domowych słodkości kolekcjaslodkosci
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz