czwartek, 24 listopada 2016

Murzynek z jabłkami




Mąka pszenna – 1 szkl
Cukier – 1 szkl
Kakao – 4 łyżki
Margaryna – 15 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Jajka – 3 szt
Mleko – 4 łyżki
Jabłka – 4 szt

Cukier puder

Margarynę roztopić, wsypać cukier i kakao oraz wlać mleko. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu mieszając, studzimy. Następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem i przelać do formy (24*24cm) wyłożonej papierem.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć równomiernie na cieście i wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut w 180stC.
Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz