Translate

poniedziałek, 21 listopada 2016

Bułeczki drożdżowe z kruszonką




mąka pszenna  -50 dag
drożdże -5 dag
mleko -250ml
cukier - 5 dag
margaryna - 5 dag
żółtka - 2 szt
sól
tłuszcz do formy
jajko do posmarowania ciasta
KRUSZONKA:
mąka pszenna - 6 dag
cukier - 6 dag
margaryna - 6 dag

cukier
cynamon

Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.  Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok 25 minut.
KRUSZONKA: masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz