mąka pszenna -50 dag
drożdże -5 dag
mleko -250ml
cukier - 5 dag
margaryna - 5 dag
żółtka - 2 szt
sól
tłuszcz do formy
jajko do posmarowania
ciasta
KRUSZONKA:
mąka pszenna - 6 dag
cukier - 6 dag
margaryna - 6 dag
cukier
cynamon
Mąkę przesiać do miski.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe
miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy
rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól,
jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej
powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma
pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać,
az ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość
formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej
tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze
wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na
każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem
kryształem i cynamonem. Piec w dobrze
nagrzanym piekarniki ok 25 minut.
KRUSZONKA: masło z
mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz