sobota, 10 sierpnia 2019
Sajgonki z kurczakiem
pierś z kurczaka - 50 dag
makaron sojowy - 10 dag
grzyby mun suszone - 1 dag
sos sojowy jasny 3-4 łyżki
marchew - 1 szt
cebula czerwona - 1 szt
papier ryżowy - 20 szt
olej
SOS słodko kwaśny:
sok z pomarańczy - 5 łyżek
keczup - 4 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
1/2 łyżeczki tabasco
woda - 1/4 litra
cukier brązowy - 7 łyżek
ocet winny- 5 łyżek
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
olej chili - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
Makaron sojowy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 10 minut, to samo robimy z grzybami mun. Następnie je odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim piersi z kurczaka pokrojone w drobną kosteczkę.
Do podsmażonych piersi dodajemy grzyby mun startą marchew, cebulę drobno posiekaną i sos sojowy. Całość razem smażymy mieszając około 3 min i dodajemy odsączony makaron sojowy i smażymy razem jeszcze chwilę. odstawiamy z ognia.
Papier ryżowy moczymy w cieplej wodzie chwilkę i układamy na desce, nakładamy troszkę farszu na środek i zwijamy od siebie do środka oraz po bokach, na następnie resztę ( podobnie jak krokiety).
Gotowe sajgonki smażymy w głębokim oleju aż nabiorą złotego koloru.
mi najlepiej smakują później odsmażone na patelni.
Podajemy z sosem
SOS:
mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, następnie dodajemy pozostałe składniki. stawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu zgęstnienia..
Sos podajemy na zimno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz