Translate

wtorek, 15 grudnia 2015

Babka śmietankowa




Mąka pszenna – 50 dag
Jajka – 4 szt
Cukier – 30 dag
Margaryna – 25 dag
Śmietanka 12% - 1 szklanka
Kakao – 2,5 łyżki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Aromat śmietankowy
Tarta bułka do formy
Tłuszcz do formy
Polewa czekoladowa gotowa
Rodzynki

Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć.
Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz