sobota, 16 grudnia 2017

Praktyczne rady

Jabłka i gruszki nie będą ciemniały przy krojeniu, jeżeli wrzucimy je na chwilę do lekko osolonej wody lub skropimy sokiem z cytryny.
*****
Cytryny będą bardziej soczyste, jeżeli włożymy je na 1-2 min do gorącej wody przed wyciśnięciem soku.
*****
Suszone owoce lub jarzyny wrzucone do wrzącej wody stają się twarde, łykowate i niesmaczne. Dobrze jest namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie i dopiero potem ugotować w niej.
*****
Czerwoną barwę kapusty można przywrócić, dodając po jej ugotowaniu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.
*****
Natka pietruszki, szczypiorek i koperek będą dłużej świeże, jeżeli do wody, w której stoją, wsypie się szczyptę soli.
*****
Jeżeli kupujemy białą kapustę, lepiej nie wybierać wielkich głów, ponieważ mniejsze mają o wiele delikatniejszy smak.
*****
Żeby pozbyć się przykrego zapachu czosnku wystarczy zjeść jabłko, natkę lub korzeń pietruszki lub gryźć ziarenka palonej kawy.
*****
warzywa będą smaczniejsze, jeżeli do wody w której się gotują dodamy 1-2 kostki cukru.
*****
Wszystkie warzywa korzeniowe powinno się gotować pod przykryciem w przeciwieństwie do zielonych ( szpinaku, fasolki szparagowej  i jarmużu) i kapustnych, które należy gotować w odkrytych naczyniach.
*****
Zwiędłe ziemniaki należy włożyć na pół godziny do zimnej wody. Nabiorą wtedy jędrności i będzie można je łatwiej obrać.
*****
Chcąc odróżnić jajko gotowane od nieugotowanego, trzeba spróbować zakręcić nim na stole. Gotowane będzie się kręcić, surowe nie.
*****
Ryż będzie śnieżnobiały i nie rozgotuję się na papkę, jeżeli dodamy do wody kilka kropli soku z cytryny.
*****
Sól nie zawilgotnieje jeśli do solniczki wrzucimy kilka ziarenek ryżu.
*****
Przy robieniu zasmażki należy pamiętać, że im bardziej zrumienimy mąkę, tym rzadszą otrzymamy zaprawę, która mniej zagęści potrawę. Im mąka jest mniej zrumieniona, tym bardziej zagęszcza potrawę.
*****
Przesoloną zupę można uratować, jeśli wrzucimy do niej dużego obranego ziemniaka pokrojonego w ćwiartki.
****
Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeśli dodane do niej warzywa podsmaży,y lekko na maśle.
****
Wątróbkę i befsztyki należy solić dopiero po zdjęciu z ognia, aby byly miękkie i soczyste.
****
Pączki nie będą wchłaniały nadmiernie tłuszczu, jeśli dodamy do ciasta półtorej łyżeczki spirytusu na 1 kg mąki.
****


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz