Translate

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

GDY ZUPA JEST ZA RZADKA...
- do zupy zagęszczanej śmietaną lub kremowej najlepiej dodać żółtko ze śmietaną ( żółtko wymieszać z 80g śmietany, dodac do tego 2-3 łyżki zupy i po rozprowadzeniu wlać do garnka, mieszając. Lekko zagotować, nie przerywając mieszania).
- dodać do garnka trochę kaszy manny i mieszać dopóki się nie rozgotuje.
-dodać 1-2 łyżki puree z ziemniaków,
GDY ZUPA JEST ZA GĘSTA...
- rozcieńczyć domowym rosołem, wywarem warzywnym, albo samą woda i ponownie przyprawić.
GDY DANIE JEST ZA RZADKIE...
warzywa i mięso wyciągnąć łyżką cedzakową. Odparować pozostały w naczyniu płyn, az uzyska odpowiednią konsystencję, a następnie włożyć warzywa i mięso, podgrzać uważając, by sie nie przypaliło.
GDY ROSÓŁ JEST ZBYT MĘTNY...
- mocno zagotować,
-dodać do rosołu kilka kostek lodu.
- zlać rosół przez rzadkie sitko i pozostawić do wystygnięcia.
GDY SOS SIĘ ZWARZY..
- sos zagęszczany śmietaną spróbuj rozkręcić mikserem.
GDY PIANA Z BIAŁEK NIE CHCE SIĘ UBIĆ..
dodać kilka kropli soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz