poniedziałek, 26 września 2016

Ciasto kokosowe



CIASTO:
mąka pszenna - 50 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka - 5 szt
cukier puder - 1/2 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło zimne - 25 dag
śmietana gęsta -1 łyżka
sól - szczypta
MASA KOKOSOWA:
białka - 5 szt
śmietana gęsta 18% - 1 Litr
wiórki kokosowe - 20 dag
cukier puder - 1/2 szkl
budyń śmietankowy w proszku - 2 op
mąka ziemniaczana- 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
dżem truskawkowy -1 słoiczek
sól - szczypta

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę  i szybko wyrobić kruche ciasto.
Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę.
Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier. i ubijać dalej.
Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), na ciasto wyłożyć dżem i równo go rosmarować po całości , następnie wyłożyć masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec 50-60 minut.

2 komentarze: