Translate

piątek, 27 stycznia 2017

Oponki z nutą cynamonu

jajka – 4 szt
cukier – 10 dag
mleko ciepłe – 300 ml
drożdże świeże – 3 dag
mąka pszenna – 65 dag
margaryna roztopiona – 3 łyżki
sól – ½ łyżeczki
DODATKOWO:
masło – 10 dag
drobny cukier – 25 dag
mielony cynamon – 1 łyżka

Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut.
Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm.
Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki.
Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor.
Masło roztopić i posmarować nim oponki.
Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce.
Podawać ostudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz