Translate

piątek, 30 grudnia 2016

Śledzie kaszubskie Ewy

Śledziki w zalewie octowej - 1 duży słoik
cebula - 4-5 szt
olej - 1/4  szkl
koncentrat pomidorowy - 1 puszka mała
papryka w proszku - 1/2 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
sól
pieprz kolorowy

Śledziki wyjąć, usunąć końcówki, pokroić na pół.
Cebule obrać i pokroić na ćwierć plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i dusić do miękkości.
Następnie dodać koncentrat wymieszany z 2 łyżkami wody, 1 łyżeczką cukru, paprykę, sól i pieprz.
Dodać koncentrat do uduszonej cebulki i razem chwile przesmażyć na małym ogniu. Następnie przestudzić.
Śledzie układać na przemian z cebulką na talerzu, i odstawić na jakąś godzinę minimum. . 

czwartek, 29 grudnia 2016

Nowy Roku... przynieść nam radości wiele....

klik....

Śledź Weroniki

filety śledziowe - 50 dag
cebula - 3 szt
ananas w plastrach - 8 szt
majonez - 1/2 szklanki
sok z ananasa - 1/4 szkl
sól
pieprz

Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli, odsączyć z wody i pokroić na kawałki 2 cm.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie wrzucić do wrzątku i pogotować ok 5 minut, przelać na sitko, odsączyć.
Krążki ananasowe pokroić na małe kawałki i dodać razem z  cebulą do śledzi.
Majonez wymieszać z sokiem z ananasa, dodać sól oraz pieprz i wymieszać razem ze rybą.
Najlepiej sałatka smakuje na drugi dzień.

środa, 28 grudnia 2016

Śledź w śmietanie


Filety śledziowe - 5-6 szt
cebula - 3 szt
śmietana 18% - 1/2 szkl
majonez - 2-3 łyżki
pieprz

Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli, odsączyć  z nadmiaru wody i pokroić w kawalki 1 cm.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wsypać ją do śledzi, przemieszać.
śmietanę wymieszać z majonezem, przelać do sałatki i wymieszać razem, doprawić pieprzem do smaku, przełożyć do słoika i wstawić na od 12 godz do lodówki.

wtorek, 27 grudnia 2016

Śledź w sosie musztardowym


filety śledziowe - 4 szt
cebula czerwona - 1 szt
jabłka - 2 szt
śmietana 18% - 150 ml
musztarda - 3 łyżeczki
sól
pieprz

Filety śledziowe lekko wymoczyć z nadmiaru soli, opłukać, odsączyć i pokroić w 2 cm kawałki.
Cebule oraz jabłka obrać i pokroić w kostkę , dodać do pokrojonych śledzi.
Musztardę wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz i wymieszać sos z sałatką śledziową, wymieszać.

Makowiec kokosowy

masa makowa -1 puszka
bakalie - 1/2 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 1/2 szkl
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

białka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 15 dag

Biszkopty- do wyłożenia blachy


Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami.. Na końcu łączymy z ubitymi białkami.
Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową.
4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC.

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Sero - Mak

CIASTO:
mąka pszenna - 3 szkl
cukier puder - 1/2 szkl
margaryna - 300 g
żółtka - 4 szt
sól - szczypta
MASA SEROWA:
ser biały zmielony - 1 kg
cukier - 1 szkl
cukier waniliowy - 1 op
jajka - 4 szt
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
rodzynki - 1/2 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
rodzynki - 1/2 szkl
orzechy - 1/2 szkl
jajka - 3 szt
LUKIER:
białko - 1 szt
cukier puder - 200 g

Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki.
Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka  razem wymieszać, nastepnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto kruche.
Ser biały miksujemy z cukrem, żółtkami, rodzynki oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy masę serową, wykładamy masę serową na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 i pieczemy ok 75 minut.
Upieczone wyjąć, przestudzić i polukrować.

piątek, 9 grudnia 2016

Ciasteczka drożdżowe z makiem


Mąka pszenna – 3 szkl
Mleko ciepłe -1 szkl
Drożdże – 2,5 dag
Jajko – 1 szt
Cukier -6 łyżek
Masło rozpuszczone – 10 dag
Sól- 1 szczypta
Białko – 1 szt
masa makowa – puszka
cukier puder

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.
Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier.
Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką.
Masę makową układamy na krążkach, delikatnie dociskając.
Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem