Translate

sobota, 29 października 2016

Surówka marchwiowo – ogórkowa



Marchew – 50 dag
Ogórki kiszone – 25 dag
Czosnek -2 ząbki
Sok malinowy -1-2 łyżki
Oliwa -1 łyżka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Sól
Pieprz kolorowy

Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej i drobnych oczkach.
Ogórki kiszone opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Następnie polać  sokiem z cytryny, sokiem malinowym , oliwą.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą i odrobina pieprzu i wymieszać z surówka,  odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

sobota, 22 października 2016

Surówka porowo – jabłkowa



Jabłka – 4 szt
Por -1 szt
Jogurt naturalny – ½ szkl
Miód -1 łyżeczka
Sok z cytryny
sól

Jabłka opłukać, obrać przekroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Por oczyścić i pokroić w talarki., posypać solą.
Jogurt mieszamy z miodem i polewamy surówkę, dobrze razem mieszamy.

niedziela, 16 października 2016

Sałatka z brukselki i ogórków



Brukselka – 40 dag
Ogórek zielony – 1 szt
Rzodkiewka -1/2 pęczka
Majonez – 3 łyżki
Śmietana 2 łyżki
Sól
Cukier
Pieprz kolorowy

Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Ogórki opłukać, obrać i  pokroić w półplasterki.
Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą.
Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać.

piątek, 7 października 2016

Sałatka z brukselki i sera



Brukselka – 50 dag
Ser żółty -15 dag
Szynka wędzona – 10 dag
Sól
Pieprz kolorowy
Cukier
Natka pietruszki

Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski dodać szynkę pokrojona w kostkę oraz ser żółty pokrojony w paseczki, dodać do smaku sól i pieprz kolorowy, na końcu można dodać natkę pietruszki.

środa, 5 października 2016

Sałatka z brukselki i pomidorów



Brukselka – 40 dag
Pomidory – 2 szt
Rzodkiewka
Majonez -3 łyżki
Śmietana- 2 łyżki
Sól
Cukier
Pieprz kolorowy

Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć z nich skórkę i pokroić na małe kawałki.
Brukselkę pokroić na połówki, wsypać do miski, dodać kawałki pomidorów i rzodkiewkę  pokrojoną w kostkę.
Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać.

poniedziałek, 3 października 2016

Sałatka melonowo – brzoskwiniowa



Brzoskwinie -1 puszka
Melon – 1 szt
Sok z cytryny – 2 łyżki
Syrop z brzoskwiń -5 łyżek
Rodzynki – 2 łyżki

Rodzynki opłukać, zalać sokiem z brzoskwiń i cytryny.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
Melon przekroić na pół i wydrążyć małe kuleczki.
Ułożyć owoce w miseczce, dodać rodzynki w sokiem brzoskwiniowo – cytrynowym i wymieszać, schodzić.