niedziela, 31 lipca 2016
Babeczki z masą makową
mąka pszenna - 40 dag
margaryna- 20 dag
cukier puder - 2 łyżki
żółtka - 2 szt
zimna woda - 2 łyżki
MASA:
masa makowa - 30 dag
orzechy włoskie - 1 łyżka
rodzynki - 3 łyżki
miód
1 łyżka
DO DEKORACJI:
czekolada mleczna 10 dag
cukier perlisty
Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym..
sobota, 30 lipca 2016
Surówka ogórkowo – miętowa
Ogórek zielony – 30 dag
Mięta posiekana -2 łyżki
Jogurt naturalny – 200 ml
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól- szczypta
Cukier –szczypta
Ogórek umyć, obrać ze skórki i poszatkować cienko, skropić sokiem z
cytryny dodać sól, cukier i posiekane liście mięty, wlać jogurt naturalny
wymieszać, przed podaniem schłodzić.
piątek, 29 lipca 2016
Jabłka w cieście
Jabłka – 5 szt
Jajka – 4 szt
Mąka pszenna – 50 dag
Mleko 3,2 % - ½ L
Cukier -5 łyżek
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cynamon
Cukier puder
Olej
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem,
mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać
ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć.
Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić
na 1 cm plastry.
Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju.
Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem
wymieszanym z cynamonem.
Podawać jeszcze ciepłe.
czwartek, 28 lipca 2016
Spaghetti carbonara
Makaron spaghetti - 40 dag
wędzony boczek - 10 dag
ser żółty - 10 dag
śmietana 18% - 200ml
żółtka 4 szt
sól ziołowa
pieprz kolorowy
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na małym ogniu.
Śmietanę 18% wymieszać z roztrzepanymi żółtkami oraz startym serem. wlać na patelnię do boczku..doprawić do smaku
Składniki razem wymieszać i dusić na małym ogniu razem aż powstanie gęsty sos.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać razem i podawać
środa, 27 lipca 2016
Kotlety z żółtego sera
Ser salami – 40 dag
Jajko
Mąka pszenna
Tarta bułka
Tłuszcz
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Ser salami obrać z osłonki i pokrajać na krążki o
grubości 1 cm.
Jajko wymieszać z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
i mąką pszenna, tak by powstała masa jajeczna.
Następnie krążki sera maczać w masie jajecznej i obtaczać
w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
tłuszczu z obu stron.
Surówka z kapusty z sosem jogurtowo miętowym
Kapusta biała młoda– 10 liści
Jogurt naturalny – 100 ml
Cukier szczypta
Sól – szczypta
Mięta świeża posiekana – 2 łyżki
Liście kapusty oczyścić, opłukać, osączyć z wody.
Jogurt wymieszać z posiekanymi listkami mięty.
Liście kapusty pokroić cienko, posypać solą, cukrem i
polać sosem jogurtowo miętowym, od razy wymieszać, lekko schłodzić.
wtorek, 26 lipca 2016
1 Roczek ;-)
Dziś mija rok jak zaczęłam prowadzić bloga, nawet nie spodziewałam sie ze tyle dotrwam i ze uda mi się...
dziękuje wszystkim którzy zaglądali na mojego bloga i pozdrawiam serdecznie
klik.....
dziękuje wszystkim którzy zaglądali na mojego bloga i pozdrawiam serdecznie
klik.....
Surówka z kapusty kwaszonej z marchewką
Kapusta kiszona – 50 dag
Jabłka – 2 szt
Marchewka – 2 szt
Cukier – 2 łyżki
Pieprz kolorowy
Jogurt naturalny- 50 ml
Kapustę posiekać nożem.
Marchew obrać, umyć i
zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.
Jabłka umyć, obrać i
zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Doprawić do smaku cukrem i
pieprzem. Polać jogurtem i wymieszać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)