Translate

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Życzę pomyślnego poniedziałku i szczęśliwego nowego tygodnia ;-)

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/s4s3tc6e4m74un5co8jgo1hs12/indexweb.htm

Makaron pokerzysty




Makaron razowy – 400 g
Papryka czerwona – 2 szt
Cebula – 3 szt
Brokuł
Wędlina – 30 dag
Ser żółty tarty
Oliwa – 2-3 łyżki
Sól
Pieprz
Papryka
Keczup - 2 łyżki
Zioła prowansalskie



Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć.
Cebulę obrać, posiekać , wrzucić na rozgrzaną oliwę, paprykę oczyścić, opłukać, powycinać foremkami, wrzucić do cebuli, z wędliny też powycinać foremkami i dołożyć do papryki i razem dusić.
Brokuł oczyścić i ugotować, odsączyć.
Na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką  i ziołami, dodać keczup i  makaron, wymieszać delikatnie, chwilę poddusić, dołożyć brokuły.
Rozłożyć na talerze i posypać tartym żółtym serem.

Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie"


Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy.
Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Im mniejszy jest stopień przemiału ziarna, zawierającego w swych zewnętrznych częściach cenne składniki odżywcze, tym większa jest wartość żywieniowa produktów zbożowych. Produkty z mąk z całego przemiału odznaczają się wyższą zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.


niedziela, 30 sierpnia 2015

Uroczego wieczorku ;-)

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/h8bhnvsrljmsqif42g1jmcche1/indexweb.htm

Makaron z papryką


Makaron świderki – 400g
Papryka czerwona – 2 szt
Cebula – 4 szt
Skrawki wędlin – 50 dag
Oliwa
Koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
Bulion – ½ szkl
Sól
Pieprz
Maggi
Papryka słodka
Zioła prowansalskie
Czosnek


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić,  przelać wodą, odsączyć.

Paprykę i cebulę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić , poddusić na oliwie, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, dodać pokrojone skrawki wędlin, podsmażyć chwile  i dodać koncentrat wymieszany w pół szklance bulionu, i poddusić razem, wsypać makaron i wymieszać razem, przez chwile dusić razem, doprawić do smaku np. maggi i wyłączyć gaz, Danie pozostawić pod przykryciem na 10 minut.

Kapuśniak po amatorsku


· wywar mięsny 1,5 L
· kapusta kiszona 45 dag
· kiełbasa 10 dag
· czosnek 1 główka
· masło 1 łyżka
· cebula
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 łyzki
· papryka konserwowa 1-2 strąki
· sól
· pieprz
· majeranek
ziemniaki 3-4 szt

 Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć, obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

sobota, 29 sierpnia 2015

Kapuśniak Eldorado


· wywar mięsny 1,5 L
· kapusta biała 50 dag
· ziemniaki 3-4 szt
· boczek wędzony 10 dag
· marchew
· pietruszka
· seler korzeniowy
· pieczarki 4-5 szt
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· żółtka 1-2 szt
· natka pietruszki
· sól
· pieprz

 Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z kapustą, chwilę, chwilę pogotować ze śmietaną, wymieszać z żółtkami i posiekana natka pietruszki, doprawić do smaku

piątek, 28 sierpnia 2015

Miłego weekendu ;-)

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/beoeohnmv18nlrqu6qbmcvhhh4/indexweb.htm

OWOCE SUSZONE

DAKTYLE

Świeże - 100g => 96kcal
Suszone - 100 g => 248 kcal
W owocach świeżych znajduje się pewna ilość witC, która znika w procesie suszenia. Spożycie daktyli jest jednak ważne przede wszystkim na zawartość minerałów, głównie żelaza.
100 g Daktyli w pełni zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Znajduje się w nich nie tylko żelazo ale także spore dawki błonnika i potasu, a witB jest w nich bardzo niewiele, dostarczają nam natomiast znaczących ilości kwasu foliowego.
Zalecane przy anemii, zespole zmęczenia wywołane infekcjami wirusowymi, zespole chronicznego zmęczenia.
Doskonałe jako źródło energii potrzebnej po intensywnym wysiłku fizycznym
Zalecane przy zaparciach.
Najlepsze jako przekąska między posiłkami.

ŚLIWKI SUSZONE

100 g => 269 kcal
Śliwki suszone zawierają dużo potasu, przez co są cennym produktem żywnościowym dla osób cierpiących na nadciśnienie, a także błonnika, żelaza, niacyny, witB 6 i A. Są także znakomitym lekko strawnym źródłem energii.
Śliwki suszone zawierają także substancje chemiczne (hydroxyphenylisatin), która stymuluje mięsień gładki jelita grubego, dzięki czemu owoce te powszechnie stosuje sie w leczeniu zaparć.
Dostępne w sprzedaży  śliwki suszone zwykle konserwuje sie siarką i pokrywa olejem mineralnym, aby zapewnic im apetyczny wygląd i zapobiec sklejaniu się owoców, Przed spożyciem należy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie.

FIGI

Figi świeże - 100 => 43 kcal
figi suszone - 100g => 213 kcal
Figi są znakomitym źródłem lekko strawnych składników odżywczych, między innymi żelaza, potasu, beta-karotenu, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz energii.
Zalecane przy zaparciach, dolegliwościach układu pokarmowego i anemii.
Chronia przed chorobami nowotworowymi.

RODZYNKI

100 g => 82 kcal
Rodzynki to suszone winogrona.
Są one wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnej energii - 100g rodzynków zawiera prawie 70 g naturalnych cukrów, fruktozy i glukozy. Dlatego rodzynki sa niezwykle cennym produktem dla lekkoatletów, alpinistów, a także dla osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia.
Rodzynki zawierają wiele cennych składników: błonnik (który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i usprawnić funkcjonowanie jelit), żelazo- (w przypadku kobiet 100 g rodzynków zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 25%), selen i dużo potasu, który zapobiega zatrzymywanie sie płynów i zmniejsza ciśnienie. Rodzynki zawierają także pewną ilość witA i niewielką lecz znaczącą dawkę witB.
Połączenie wartościowych łatwo przyswajalnych kalorii i zawartości witaminB sprawia, że rodzynki są niezastąpioną przekąską dla cierpiących na depresję, stany lękowe i ogólne rozdrażnienie.
Dostępne w sprzedaży rodzynki konserwowane są siarką i pokrywane olejem mineralnym, by zachowały apetyczny wygląd i nie sklejały się. Suszone owoce kilkakrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Olej mineralny może zakłócić przyswajanie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i podrażnić jelita.

Kapuśniak Busseto


· wywar mięsny 1,5 Litra
· kapusta włoska 50 dag
· pomidor 2 szt
· groszek konserwowy 5 łyżek
· chrzan tarty 1-2 łyżki
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· mąka pszenna 2 łyżki
· kolendra 1 lyżka
· żółtka
· sól
· pieprz
· czosnek
· gałka muszkatołowa mielona

 Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z kapustą, groszkiem konserwowym, chrzanem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem i kolendrą.

czwartek, 27 sierpnia 2015

Zupa Fasolowa z ryżem


· wywar z warzyw 1,5 L
· fasola perłowa 1 szkl
· cebula
· papryka 2 strąki
· tłuszcz
· ryż 3-4 łyżki
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· sól
· pieprz
· papryka słodka mielona
· curry

 Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać i pokrajać w kostkę i podsmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania razem z opłukanym ryżem i ugotować do miękkości. Następnie połączyć ze śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

środa, 26 sierpnia 2015

Sałatka jarzynowa Ewy


· marchew 4 szt
· pietruszka 2 szt
· seler 1 szt
· groszek konserwowy 1/2 puszki
· jabłko 2 szt
· jajka 3 szt
· majonez 1/2 szkl
· pomidor 2 szt
· sól
· pieprz biały

 Ugotowane warzywa i jabłko pokroić w kostkę, Jajka ugotować, obrać ze skorupek, pokroić. Wymieszać z warzywami, jabłkami i groszkiem, majonezem, przyprawić. Przełożyc do miseczki, ozdobić pomidorami

wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana delikatna


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 4,-5 szt
· ogórki konserwowe 2 szt
· tłuszcz
· mąka pszenna 1,- łyżki
· fasolka konserwowa 3-4 łyżki
· rodzynki 1 lyżka
· koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
· groszek konserwowy 2 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórek pokrajać w plasterki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z ziemniakami, fasolką, ogórkiem, opłukanymi rodzynkami, koncentratem i groszkiem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką.

niedziela, 23 sierpnia 2015

w życiu jak w piosence...piękne są tylko chwilę....

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/6psj98memfukvss4120p7cn4g3/indexweb.htm

Wspaniałego wypoczynku niedzielnego ;-)

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/h1ff7lldbjnai3spphf7523di4/indexweb.htm

Zupa ziemniaczana po Bawarsku


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· cebula
· wieprzowina 25 dag
· tłuszcz
· mąka pszenna 1,-2 łyżki
· ogórki konserwowe 2-3 szt
· sól
· pieprz
· kminek mielony
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, mięsem oraz pokrajanymi w półplasterki ogórkami, zagotować, doprawić do smaku.

sobota, 22 sierpnia 2015

Przeliczniki miar kuchennych

Produkt
Łyżka stołowa- 15 ml
Szklanka -  250 ml
bułka tarta
15 g
155 g
cukier
13 g
220 g
cukier puder
10 g
160 g
groch Jaś

200 g
kakao
6 g
100 g
kasza gryczana
11 g
190 g
kasza jęczmienna
11 g
180 g
kasza manna
11 g
180 g
mak
10 g
170 g
masło
14 g
240 g
mąka pszenna
11 g
165 g
mąka ziemniaczana
11 g
180 g
miód
22 g
360 g
mleko
15 g
255 g
olej
14 g
230 g
ryż
14 g
230 g
sól
18 g
300 g
woda
15 g
250 g

Zupa ziemniaczana po Gdańsku


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· wieprzowina bez kości 25 dag
· cebula 1,-2 szt
· tłuszcz
· koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
· mąka pszenna 1-2 lyżki
· ser żółty 5 dag
· sól
· pieprz
· jałowiec
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować, mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z cebulą, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z ziemniakami, mięsem, koncentratem, startym serem i przyprawami, chwile pogotować, doprawić do smaku.

Kotleciki z warzywami i żółtym serem


· kukurydza w puszce 1/2 puszki
· groszek konserwowy 1/2 puszki
· mąka pszenna 4 łyżki
· jajka 3 szkl
· ser żółty starty 100 g
· olej
· sól
· pieprz

 Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, jajka zmiksować z mąką , dodać polowe sera, kukurydze i groszek, wymieszać, posolić. Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać małe porcje masy, smażyć po 1-2 min z każdej str, przekładać na talerz, posypać pozostałym serem i pieprzem.

piątek, 21 sierpnia 2015

OWOCE TROPIKALNE

ANANASY

100 g => 54 kcal
Pod względem wartości odżywczych ananas zawiera jedynie  średnią ilość wit C- pomarańcze mają jej dwa razy więcej. Znajduje się w nim jednak dużo błonnika i substancji zmniejszających krzepliwość krwi, dzięki czemu ananas doskonale chroni serce.
Ananasy zawierają enzym zwany bromelazą, który w ciągu kilku minut pomaga w strawieniu nawet bardzo dużych porcji białka, rozkładając tylko białko pokarmu i martwych tkanek, nie uszkadzając ściany jelita.
Owoc zalecany jest przy problemach żołądkowych, gorączce, bólu gardła i ogólnych uszkodzeniach tkanki miękkiej. 
Przy wybieraniu ananasa najlepiej zdecydować się na owoc ciężki, ponieważ jest to potwierdzenie dobrej jakości.

WINOGRONA

100 g => 70 kcal
Winogrona to owoce i wyjątkowych właściwościach odżywczych, wzmacniających, oczyszczających i regenerujących. Powinni je jeść rekonwalescenci, chorzy na anemię, zespół chronicznego zmęczenia oraz artretyzm, skazę moczanową oraz reumatyzm
Osobom odchudzającym się zaleca się dwudniowe posty winogronowe, powtarzane raz na 10 dni.
Żucie winogrona zaleca się przy stanach zapalnych dziąseł.
Zalecane jako jeden z produktów chroniącym przed winogronem.
Najlepsze na surowo.

MELONY

Melon cantalupa - 100g => 29kcal
Arbuz -100 g => 30 kcal
Melony należą do tej samej grupy roślin co  ogórki i dyniowate
W okresie upałów melony są znakomitą, odświeżającą przekąską, natomiast duży kawałek różowego arbuza koi pragnienie znacznie lepiej niż napoje gazowane.
Wszystkie odmiany melona łagodnie stymulują pracę nerek i działają lekko przeczyszczająco, są więc zalecane chorym na skazę moczanową lub zaparcia.
Najlepsze na surowo, dojrzałe, jako nie łączona z innymi posiłkami przekąska.

BANANY

100 g => 100kcal
Banany zawierają mnóstwo składników odżywczych, a zwłaszcza potas, witB6,  kwas foliowy oraz spore ilości innych witamin i składników mineralnych. Osoby które się odchudzają unikają bananów ponieważ są przekonane że są tuczące. Nie jest to prawdą, ponieważ jeden owoc dostarcza organizmowi zaledwie 95 kalorii przy wyjątkowych właściwościach odżywczych.
Zawarta w bananach skrobia nie jest lekkostrawna dlatego powinno się jeść banany tylko dojrzałe, kiedy już większość skrobi została przetworzona na cukier.. Na skórce powstają wtedy brązowe cętki. Ponieważ dojrzale banany są lekko strawne, a główną część błonnika stanowią frakcje rozpuszczalne, zaleca się je w leczeniu zaparć i biegunek. Są także pomocne w obniżaniu cholesterolu.
Wysoka zawartość potasu w bananach zapobiega skurczom.
Dojrzałe owoce są źródłem łatwo dostępnej energii,  są idealna przekąską dla osób aktywnych. Jeden banan dostarcza około 25% dziennego zapotrzebowania na witB6, dlatego te owoce zaleca sie takze kobietą cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Jeśli zakopiemy kilka skórek bananowych wokół krzaczków malin, sprawi to że owoce zyskają na smaku i kolorze. Jest to zasługa znajdującego się w skórce magnezu.

GUAWA

100 g => 23 kcal
Guawa jest bogatym źródłem witaminy C- owoc średniej wielkości zaspokaja zapotrzebowanie na ten składnik  na okres 5 dni.
wzmacnia układ odpornościowy organizmu ,działa ochronnie przed chorobami serca i nowotworami.
Guawa o miąższu różowym zawierają więcej witC niz te o białym.
Najwięcej cennej witaminy znajduję się w zielonych dojrzałych owocach, jej ilość jednak zaczyna spadac w miarę dalszego dojrzewania owoców.
Guawy zawierają także sporo fosforu, wapnia i rozpuszczalnego błonnika.
Nawet guawa w puszcze która w procesie przetwarzania traci do 30% witC, nadal pozostaje cennym źródłem błonnika.
Niestety guawy najczęściej konserwuje się w bardzo słodkim syropie, któego nie nalezy spożywać.
Puree ze świeżej guawy dodane do naturalnego jogurtu stanowi zdrowy napój. Zawiera dużo wapnia, dobroczynnych bakterii, witamin oraz błonnika i stanowi odżywczy dodatek do śniadania.

MANGO

100g => 66 kcal
Mango to prawdziwy przysmak i niezwykle zdrowy owoc.
Jedno średnie mango (ok 250 g) w ponad 100% zaspakaja zapotrzebowanie organizm dorosłej osoby na witC, a w 50% na witA, w 20% na witE oraz w 10% na błonnik. Zawiera także sporo potasu i żelaza.
Dzięki tej doskonałej mieszance przeciwutleniaczy mango powinno stać się stałym składnikiem naszej diety.
Zalecane w okresie rekonwalescencji i przy schorzeniach skórnych, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed rakiem.
Najlepsze na surowo.
Owoce mango można wykorzystać jako składnik koktajli mlecznych, ciast i sosów oraz dżemów.

PAPAJA

100 g => 50 kcal
 Pod względem wartości odżywczej papaja jest niezwykle ważnym produktem żywnościowym q krajach rozwijających się, ponieważ owocuje przez cały rok i jest bogatym źródłem witC. Podobnie jak większość pomarańczowych owoców zawiera także dużą ilość beta karotenu, cennego przeciwutleniacza i prekursora witA. Średnia papaja dwukrotnie zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witC i w ponad 25% zapotrzebowanie an witA. Z powodu wysokiej zawartości beta karotenu spożycie papai poprawia kondycję skóry, a wysoka dawka wit C wzmacnia układ odpornościowy. W średnim owocu znajduje się 3 g błonnika, dzięki czemu papaja obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje prace jelit.
Najważniejszym składnikiem owocu jest ułatwiający trawienie enzym papaina, który występuje głównie w owocach niedojrzałych.
Papaina jest uzyskiwana z owoców w postaci białej gąbczastej substancji, w której po wysuszeniu uzyskuje się proszek wykorzystywany jako środek zmiękczający mięso.
Nasiona owocu nadają ostry, charakterystyczny aromat i smak octom, olejom i produktom marynowanym.
Papaja w puszcze zawiera bardzo niewiele składników odżywczych. Większość witC i ponad połowa beta karotenu  ginie podczas procesu przetwarzania.
Najlepsze dojrzałe, na surowo.

KIWI

100 g => 57 kcal
Kiwi zawiera nieco więcej witC niż pomarańcze i więcej błonnika niż jabłko.
100g kiwi zaspokaja zapotrzebowanie na wit C w 100%.
Owoc kiwi zawiera także sporo potasu, którego brakuje w bogatej w wysokosodowe produkty diecie. Niedobór tego cennego składnika mineralnego może prowadzić do nadciśnienia, depresji, zmęczenia i niestrawności.
Średni owoc zawiera 250mg potasu i 4 mg sodu.
Wzmacnia układ odpornościowy, pomocne w leczeniu układu trawiennego.
Najlepsze na surowo




Kokardki z musem truskawkowym


Makaron kokardki – 40 dag
Truskawki – 1 kg
Cukier – 4–5 łyżek
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Liski mięty

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimna wodą i odsączyć na sitku. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, parę odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym musem truskawkowym oraz odłozonymi truskawkami. Przybrać miętą.

Zupa krem brukselkowa


· brukselka 60 dag
· bulion warzywny 3/4 L
· masło 2 dag
· śmietana kremówka 10 dag
  sól
  papryka słodka

 Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych liści. Ugotować je ok 15 min bulionie wyjąć..Kilka brukselek odłożyć do dekoracji. pozostałą brukselkę w bulionie przyprawić solą, papryką, dodać masło i zmiksować. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. dodać odłożoną brukselkę.

czwartek, 20 sierpnia 2015

Koszyczek wielkanocny z babeczkami


· Koszyczek:
· mąki 1 kg
· masła 5 dag
· drożdży 4 dag
· cukru 8 dag
· letniego mleka 1/2 L
· jajka 2
· soli szczypta
· skórka otarta z jednej cytryny

 Lukier:
· cukru pudru 15 dag
· gorąca woda 4-5 łyżek

Babeczki
· jajek 5 szt
· cukru 5 łyżek
· mąki pszennej 5 lyżek
· proszku do pieczenia 1 łyżeczka


 Babeczki:
Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min.


 Koszyczek:
Mąkę przesiej,masło roztop,odstaw.Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka.Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozbij jajka,oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego zrób ucho koszyka.Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem Piecz 25 min w temp 220stC.Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną.

Udekoruj dowolnie ;-)

Makaron z serem


Makaron – 40 dag
Twaróg biały – 30 dag
Masło
Tarta bułka
Cynamon
Cukier

 Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Twaróg włożyć na parę minut do zamrażalnika. by się ściągnął, i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bulkę tartą i razem podpiec leciutko. Makaron wyłożyć na talerze, polać masełkiem z bułką, posypać twarogiem startym, posypać cynamonem i cukrem

Ryż z jabłkami




· ryż 300 g
· cukier
· sok jabłkowy 1 L
· cynamon
· masło
· jabłko winne 4-6 szt

 Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż i smaż mieszając aż ryż zrobi sie szklisty, podlewaj od czasu do czasu sokiem jabłkowym mieszając i smaż az ryż wchłonie sok, jeśli zauważysz ze juz nie wchłania- nie dolewaj więcej, przykryj i duś (od czasu do czasu mieszając). Na drugiej patelni rozgrzej masełko i podsmaż jabłka podsypując cukrem i cynamonem pod koniec smażenia. przełóż jabłka do miękkiego ryżu i duś razem chwilkę, dopraw cukrem i cynamonem. Podawać od razu

środa, 19 sierpnia 2015

PRZYPRAWY które poprawiają smak i aromat potraw

ANŻELIKA

Smażone w cukrze młode łodygi arcydzięgla, używa się do ciasta, do ubierania tortów, a jego korzeń nadaje sie do sosów, do produkcji kostek bulionowych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i wzmacnia napięcie naczyń krwionośnych.

BAZYLIA

Świeże listki używa sie do surowych i gotowanych potraw z pomidorów, do posypywania kotletów mięsnych i sałatek. Suszoną bazylię można stosować do sosów i ryb. Jest doskonałym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. W połączeniu z majerankiem jest doskonałym dodatkiem do farszów i tartego żółtego sera używanego np do obsypywania zapiekanek. Bazylia pobudza trawienie.

CZĄBER

Liście lub łodygi świeże lub suszone używa się  mięs, zup i potraw z warzyw strączkowych. Do zup i mięsa dodaje się cząber na 10 minut przed końcem gotowania, ponieważ po dłuższym gotowaniu  z cząbrem potrawa staje się gorzka. Fasolę i fasolkę szparagową oprósza się sproszkowanym cząbrem bezpośrednio już na talerzu. Świeżymi posiekanymi listkami cząbru można np posypać placki ziemniaczane. Cząber przeciwdziała wzdęciom.

ESTRAGON

służy do aromatyzowania octu i musztardy. Świeże drobno posiekane liście można dodać, do zielonej sałaty, salatki z pomidorów i ogórków. Można nimi doprawiac słone farsze z białego sera. Działa pobudzająco na system trawienny.

GORCZYCA

Służy jako przyprawa do marynat i jest surowcem podstawowym przy wyrobie musztardy.

JAŁOWIEC

Owoce jałowca używa się do aromatyzowania mięsa i dziczyzny, konserw mięsnych i rybnych. Nadaje charakterystyczny smak i zapach wędzonkom. W kuchni domowej używa się jałowca zmielonego do przyprawiania mięsa i sosów. Działa pobudzająco na wydzielanie żółci i ma właściwości moczopędne.

KMINEK

Nasiona kminku używa się jako przyprawy do białego pieczywa, białych i żółtych serów, kapusty kwaszonej, buraczków z chrzanem. Można nim doprawiać mięsa, zupy i sosy. Kminek Ułatwia trawienie i wzmacnia żołądek.

LUBCZYK

Świeże i suszone listki, młode pędy i korzeń lubczyku są bardzo charakterystyczną przyprawą do zup, sosów i mięs. Młode listki  i pędy w okresie wiosenno-letnim można używać do sałatek i surówek. Dodanie świeżych lub suszonych liści do wywarów zwiększa ich esencjonalność i aromat. Lubczyk działa pobudzająco na apetyt.

MAJERANEK

Jest ogólnie znaną przyprawa do mięsa, drobiu, niektórych zup, farszów, potraw z grochu. Świeże listki mogą być używane jako przyprawa do sałatek i niektórych sosów.
Pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego powinien byc stosowany do potraw tłustych i ciężko strawnych.

MELISA CYTRYNOWA

Świeże lub suszone listki można używać do aromatyzowania sałaty zielonej, sałatek i surówek, do potraw z drobiu, mięsa i grzybów. Jest polecanym dodatkiem do sosów majonezowych, potraw z jajek, zup owocowych i napojów owocowych.

MIĘTA PIEPRZOWA

Świeże listki mięty można dodawać do twarogu, sałatki z pomidorów, szpinaku, sałaty zielonej. Napar z liści mięty jest doskonałym napojem orzeźwiającym. Miętę używa się jako przyprawę do mięsa baraniego lub sporządza się z niej sos do pieczonej baraniny. Ma właściwości rozgrzewające, działa dobrze na żołądek i przewód pokarmowy. Stosuje się jako lek przy nerwobólach , bólach wątroby i żołądka.

ROZMARYN

Igiełkowe listki rozmarynu, świeże i suszone, są aromatycznym dodatkiem do mięsa, ryb, drobiu, zwłaszcza potraw z rusztu i rożna. Korzystnie działa na żołądek, wątrobe i nerki.

SZAŁWIA

Stosowana jest do potraw z roślin strączkowych i tłustych mięs, Świeżą i suszoną  szałwię można dodać do jarzyn, marynat, wątróbki, kotletów wieprzowych i cielęcych, potraw z drobiu  i ryb.
Szałwia jest także stosowana jako środek likwidujący stany zapalne jamy istenj, przy nieżytach gardła i zapaleniu migdałów.

TYMIANEK

Ułatwia trawienie tłuszczu i w związku z tym powinien być stosowany do potraw tłustych, pieczeni baraniej i wieprzowej, do gotowania ryb tłustych, a także do sosów, pasztetów, potraw z ziemniaków. Jako przyprawa aromatyczna tymianek jest doskonały do twarogu i potraw ostrych.
Ma właściwości antyseptyczne i przeciwfermentacyjne..




Torcik Śmietankowy


· gotowy spód tortowy 1 krążek
· galaretka pomarańczowa 1 op
· woda 400 ml
Krem:
· śmietana 30 % 400 g
· cukier puder 1 szkl
· cukier waniliowy 1 łyżka
· serek mascarpone 250 g

 spód układamy na tortownicy, można go nasączyć. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje. Pamiętaj, aby zacząć od wysokich obrotów miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. nakładamy mase na spód tortowy i wstawiamy do lodówki by sie masa ściągła na 20 minut, zalewamy galaretką chłodzimy ok 2 godz. Dekorujemy

wtorek, 18 sierpnia 2015

Pierogi z serem


Ciasto:
· ciepłą wodą woda 1/2 szkl
· mąka pszenna 2 szkl
· sól
Farsz:
· biały ser mielony 25 dag
· śmietana kwaśna 2 łyżki
· kasza manna 2 łyżki
· cukier puder 3 łyżki
· cukier wanilinowy 2 łyżeczki
· cynamon

 Mąkę wymieszać z solą, zalać dość ciepłą wodą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła. Ser wymieszać z pozostałymi składnikami. Na każde koło z ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 2 minuty po wypłynięciu na wierzch, odcedzić.

Sałatka brydżowa


· ryż 20 dag
· tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
· ogórek sałatkowy 1 szt
· cebula czerwona 1 szt
· papryka 2 szt
· kostka rosołowa
· koperek siekany
· sól

 Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odsączyć. Paprykę, cebulę i ogórek drobno pokroić, wymieszać z tuńczykiem, ryżem i koperkiem, ew. doprawić solą

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana z pieczarkami


· woda 1,5 L
· mięso z kurczaka 15-20 dag
· ziemniaki 4-5 szt
· pieczarki 4-6 szt
· tłuszcz
· koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· musztarda
· papryka słodka mielona
· przyprawa do zup

 Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać koncentrat i mąkę, chwile poddusić, połączyć z ziemniakami i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

Zaufali mi:




http://www.kolekcjaslodkosci.pl/

http://www.makarony.pl/produkty-makarony-polskie.html

 

 

 

Zupa ziemniaczana 1


· wywar mięsny 1,5 L
· ziemniaki 5-6 szt
· czosnek 5-6 ząbków
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· keczup 2-3 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· imbir mielony
· gałka muszkatołowa mielona

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki (jak zapałki), zalać wywarem, ugotować. Czosnek obrać, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą oraz keczupem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

niedziela, 16 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana po Świdnicku


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· pomidory 2 szt
· pieczarki 6 szt
· tłuszcz
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· wędlina 10 dag
· żółtko jaja 1 szt
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· majeranek
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć. Obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z ziemniakami, śmietaną, wędlina pokrajaną w paseczki oraz pomidorami, chwile pogotować. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

Kapuśniak Alfreda


· wywar mięsny 1,5 Litra
· kapusta biała 50 dag
· cebulki szalotki 10 szt
· pieczarki 10 dag
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· sól
· pieprz
· curry
· płatki migdałowe

 Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, cebula i keczupem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Posypać migdałami.

sobota, 15 sierpnia 2015

Sałatka Józi


· brokuł 1 szt
· pomidory 2 szt
· jajka 4 szt
· koperek
· majonez
· sól
· pieprz
· mleko 1/2 szkl
· ocet winny 1 łyżka

 Brokuł umyj, podziel na różyczki, obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i octu winnego. Wyjmij ostrożnie brokuł, uważając aby się nie rozpadł, następnie osącz, a potem ostudź na sicie. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz je ze skorupki, i pokrój na ćwiartki. Pomidory umyj i także podziel na ćwiartki.
 Ułóż brokuł na środku talerza. Dookoła poukładaj cząstki jajek, miedzy brokułowe różyczki ostrożnie włóż cząstki pomidorów. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Ozdób majonezem, na koniec posyp posiekanym koperkiem.

Przepis bierze udział w akcji :
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

piątek, 14 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana po Karpacku


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 5 szt
· por 30 dag
· tłuszcz
· parówki cienkie 4 szt
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· mąka pszenna 1-2 lyżki
· sól
· pieprz biały

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pory oczyścić, dokładnie umyć drobno pokrajać, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, połączyć z ziemniakami, porami oraz śmietaną wymieszaną z mąką, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

czwartek, 13 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana z kukurydzą


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 5 szt
· boczek wędzony 15 dag
· cebula 1 szt
· mąka pszenna 1-2 łyżeczki
· kukurydza w puszce 1 op
· keczup 2 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· papryka słodka mielona
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą i keczupem, chwile pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

Zupa z fasolki szparagowej i pieczarek


środa, 12 sierpnia 2015

Sernik z kolorową galaretką



· serek homogenizowany 500 g
· galaretka truskawkowa 1 szt
· galaretka cytrynowa 1 szt
· galaretka niebieska 1 szt
· śmietana kremówka 330 ml
· żelatyna fix deserowa 2 szt
· cukier waniliowy
· biszkopty okrągłe

 galaretkę niebieską i żółtą każdą osobno rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody i zostawić do stężenia.  Galaretki pokroić w  kostkę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml wrzątku, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cały czas miksując dodać porcjami twaróg i żelatynę przygotowaną wg opisu na opakowaniu. Dno wyłożyć biszkoptami, masę delikatnie wymieszać z pociętymi galaretkami i wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wylać zimna galaretkę na wierzch, wstawić do lodówki na parę godzin.

Gofry ze śmietaną i dżemem


· mąka pszenna 2 szkl
· mleko 2 szkl
· proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
· cukier puder 2 łyżki
· olej rzepakowy 1/3 szkl
· jajka 2 szt
· sól
· śmietana spray
· dżem wiśniowy

 Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. gofry piec w rozgrzanej gofrownicy przez ok 3 min. Gotowe posmarować dżemem i udekorować śmietaną.

Żurek Griźliński


· wywar mięsny 1,5 L
· ziemniaki 4-5 szt
· kiełbasa zwyczajna 20 dag
· cebula 2 szt
· tłuszcz
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· żur kiszony z żytniej mąki
· sól
· pieprz
· czosnek
· majeranek

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, wlać żur, zagotować, doprawić do smaku.

wtorek, 11 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana "Zingara 1"


· wywar mięsny 1,5 L
· ziemniaki 5-6 sz
· ryż 4  łyżki
· ogórek konserwowy 2-3 szt
· keczup 2-3 łyżki
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· wino białe wytrawne 4 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· gałka muszkatołowa mielona

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki pokrajać w półplasterki i połączyć z zupą, keczupem, śmietaną i winem, zagotować, doprawić do smaku, posypać posiekaną natka pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

Zupa ziemniaczana "Retro"


· wywar mięsno-warzywny 1,5 L
· ziemniaki 6-7 szt
· ogórki konserwowe 3 szt
· papryka konserwowa 2 strąki
· kiełbasa czosnkowa 20 dag
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· papryka słodka mielona
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać w kostkę, połączyć z ziemniakami oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

Zupa ziemniaczana po kijowsku



· wywar warzywny 1,5 L
· wołowina bez kości 15 dag
· ziemniaki 5 szt
· ogórek kiszony 2 szt
· tłuszcz
· cebula
· koncentrat pomidorowy 1 łyżka
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· parówki cienkie 2-3 szt
· natka pietruszki
· koperek
· sól
· czarny pieprz mielony
· imbir mielony
· przyprawa do zup

 Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą i koncentratem pomidorowym, poddusić, połączyć z ziemniakami, śmietaną wymieszaną z mąką oraz obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną.

Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Zupa z fasolki szparagowej po gospodarsku



· wywar warzywny 1,5 L
· fasolka szparagowa 40 dag
· ziemniaki 5-6 szt
· koncentrat pomidorowy 2 lyzki
· śmietana 18 proc 2/3 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżka
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· przyprawa do zup

 Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, dodać fasolkę, ugotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Przepis bierze udział w akcji : http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

Zupa z fasolki szparagowej z makaronem


· wywar z kurczaka 1,5 L
· fasolka szparagowa 45 dag
· kalafior 20 dag
· makaron rurki 20 dag
· szynka wieprzowa 10 dag
· śmietana 18 proc 2/3 szkl
· żółtka 2 szt
· sól
· czarny pieprz mielony
· natka pietruszki
· przyprawa do zup i potraw w płynie

 Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, dodać opłukany i rozdrobniony kalafior oraz makaron, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paseczki wędlinę i śmietanę. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Koktajl ogórkowo-koperkowy


· ogórek zielony 2 szt
· kefir 400 ml
· woda mineralna 1 szkl
· koperek 1/2 pęczka
· sól
· sok z cytryny

 Naszykować umyte ogórki, cytrynę, koperek i kefir Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia, wlac kefir, wodę mineralną i zmiksować, dodać koperek posiekany, sok z cytryny i sól. Rozlać do szklaneczek , ozdobić np ogórkiem podawać schłodzony ;-)

Szybkie hot-dogi


· bułka paluch 4 szt
· parówki 4 szt
· ogórki kiszone 3-4 szt
· kapusta pekińska
· keczup

 Bułki przekrawamy na pół, do środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem.

niedziela, 9 sierpnia 2015

Zupa fasolowa Baron


· wywar warzywny 1,5 L
· fasola biała 1/2 szkl
· pieczarki 5-7 szt
· marchew
· pietruszka
· tłuszcz
· pomidory 2 szt
· szynka wędzona 15 dag
· śmietana 18 proc 1/21 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· przyprawa do zup

 Fasole przebrać, opłukać, zalać częścią wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki i warzywa oczyścić i opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać wywarem , ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do zupy razem z fasolą, wędliną pokrajaną w paseczki i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką

Zupa fasolowa Roberta


· rosół 1,5 L
· fasola perłowa 3/4 szkl
· mięso z kurczaka 25dag
· marchewka ugotowana 20 dag
· pietruszka gotowana 20 dag
· seler ugotowany 15 dag
· natka pietruszki
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa mielona

 Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać delikatnie posiekaną natką i wymieszać

Placki z marchewką


· marchewka 40 dag
· ziemniak 40 dag
· cebula dymka1 szt
· płatki owsiane 8 łyżek
· jajko 1 szt
· olej 2 łyżki
· czosnek 1 ząbek

· śmietana 18%- 25 dag
· gałka muszkatołowa mielona
· sól
· czarny pieprz mielony

 Marchew i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do warzyw dodać płatki owsiane, jajko i wyrobić. Przyprawić solą, pieprzem oraz i gałką. Z przygotowanej masy usmażyć placuszki. Cebule, czosnek i szczypiorek drobno posiekać, połączyć ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. podawać do placuszków.