Translate

czwartek, 1 października 2015

Pudding w paski



mleko 4 szkl
żółtka 4 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 1 łyżka
cukier 3/4 szkl
bita śmietana

 1,5 szkl mleka wlać do 1 garnka, dodać cukier kryształ, delikatnie zagotuj, a 1,5 szklanki wlać do drugiego garnka, pozostałą szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, rozmącić ,  dosypać mąką ziemniaczaną,podzielić ją na pół i  do drugiej połówki kakao i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Gdy mleka w garnku się zagotują wlać masy, każda do osobnego garnka i energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek na przemian i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną.

2 komentarze: