czwartek, 22 października 2015

Ciasto z kapusta i boczkiem



 CIASTO:
Mąka pszenna – 2 szklanki
Drożdże – 3,5 dag
Cukier – 1 łyżka
Olej – 3 łyżki
Sól –1/4 łyżeczki
FARSZ:
Kapusta kiszona – 1 kg
Śmietana 18%- 1 szklanka
Jajka –3 szt
Boczek wędzony- 20 dag
Cebula –3 szt
Sól
Pieprz
Słodka papryka

 
Mąkę wsypać  do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 150 ml ciepłej wody, wlać do miski z mąką w to wgłębienie.. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze.

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Wyłożyć na ciasto, śmietanę wymieszać z jajkami i polać po cieście,  piec 30 min w 200st

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz