Translate

sobota, 5 września 2015

Torcik cappuccino


Ciasto:
· jajka 7 szt
· mąka pszenna 1 szkl
· mąka ziemniaczana 1 szkl
· proszek do pieczenia 2 łyżeczki
· kawa cappuccino 1 szkl
· cukier 1,5 szkl
· woda 8 łyżek
Masa:
· śmietanka 36% 700 ml
· zagęstnik do śmietan 2 op
· galaretka cytrynowa 1 op
· cukier puder 2 lyżki
Poncz:
· capuccino 100 ml
Dodatkowo:
· wiórki czekoladowe
· kakao

 Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka wymieszane z wodą. Następnie dodać produkty sypkie ( mąki, proszek, kawę cappucino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylac do 2 tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190stC. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać. Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappucino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania. 3/4 kremu przełożyć placki, reszta posmarować górę i boki. Udekorowac wg uznania

2 komentarze: