Translate

czwartek, 13 sierpnia 2015

Zupa ziemniaczana z kukurydzą


· wywar warzywny 1,5 L
· ziemniaki 5 szt
· boczek wędzony 15 dag
· cebula 1 szt
· mąka pszenna 1-2 łyżeczki
· kukurydza w puszce 1 op
· keczup 2 łyżki
· natka pietruszki
· sól
· czarny pieprz mielony
· papryka słodka mielona
· przyprawa do zup

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą i keczupem, chwile pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji:
http://mopswkuchni.net/2015/07/28/warzywa-psiankowate-2015-zaproszenie/

2 komentarze: