Translate

czwartek, 6 sierpnia 2015

Zupa z brukselki po Roterdamsku


· wywar warzywny 1,5 L
· brukselka 50 dag
· ziemniaki 30 dag
· pomidor
· marchewka
· pietruszka
· seler 1/4 szt
· tłuszcz
· śmietana 18 proc 2/3 szkl
· mąka pszenna 1-2 łyżki
· wino białe wytrawne 4 łyżki
· sól
· cukier
· czarny pieprz mielony
· przyprawa do zup i potraw w płynie

 Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, płukać, pokrajać w kostkę, dodać do brukselki w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z brukselką, pomidorem, śmietaną wymieszaną z mąką i winem, chwile pogotować, doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz