Translate

sobota, 29 sierpnia 2015

Kapuśniak Eldorado


· wywar mięsny 1,5 L
· kapusta biała 50 dag
· ziemniaki 3-4 szt
· boczek wędzony 10 dag
· marchew
· pietruszka
· seler korzeniowy
· pieczarki 4-5 szt
· śmietana 18 proc 1/2 szkl
· żółtka 1-2 szt
· natka pietruszki
· sól
· pieprz

 Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z kapustą, chwilę, chwilę pogotować ze śmietaną, wymieszać z żółtkami i posiekana natka pietruszki, doprawić do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz