Translate

czwartek, 30 lipca 2015

O W O CE C Y T R U S O W E

                           

Jest to prawdziwy skarbiec składników odżywczych i innych roślinnych związków chemicznych, fitozwiązków, które nie tylko chronią przed chorobami, ale mają właściwości lecznicze i wzmacniające. 

KLEMENTYNKI

 100= > 21 kcal
Stanowią bogate źródło  wit C, zawierają trochę potasu i wit z grupy B. Dostarczają organizmowi znacznych ilości kwasu foliowego.

GREJPFRUTY 

 100g => 37 kcal
Zawierają dużo witaminy C , są bogatym źródłem potasu. Znajduje sie w nich dużo karotenoidów, w tym beta-karotenu. W białej części owocu i otaczającej cząstki błonce zawarta jest pektyna i bioflawonoidy, dlatego warto jeść je w całości.

CYTRYNY

100g => 37 kcal
Cytryny bardzo dużo wit C, są także niewielkim źródłem niektórych wit z grupy B, wit E, znaczących ilości potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Zawierają także dużo bioflawoidów i substancji śluzowej, która korzystnie działa na błonę śluzową przewodu pokarmowego i żołądka, pobudza także działanie trzustki i wątroby.

LIMONKA

100g => 10 kcal
jest najbardziej kwaśnym owocem cytrusowym , zawiera więcej wit C niz grejpfruty lecz nieco mniej niż pomarańcze i cytryny. Jej sok używa się do doprawiania i aromatyzowania innych produktów, a zwłaszcza drinków.

POMARAŃCZE 

100g => 44kcal
 Zawierają wit C, beta-karoten oraz bioflawonoidy, wit P.
Wartość odżywcza szklanki soku pomarańczowego jest dosyć duża,  porcja taka pokrywa 110% zapotrzebowania na wit C, 8% na tiaminę, 8% na kwas foliowy, 4% na witB6, 4% na magnez, 2%na  fosfor,  białko, wit A, ryboflawinę, wapń i żelazo. Wysoka zawartość potasu (250mg) i minimalna sodu (1mg) czynią sok pomarańczowy jednym z ważniejszych produktów odżywczych dla cierpiących na choroby serca, nadciśnienie i problemy z obrzękami.
Część ludzi cierpiących na migreny zdradza nadwrażliwość na któryś rodzaj cytrusów lub też wszystkie. Atak choroby może wywołać nawet  wdychanie zawartej w skórce oleistej substancji aromatycznej.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz