Translate

wtorek, 28 lipca 2015

DIETA ŚRODZIEMNOMORSKA

 Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej przynosi pozytywne efekty: mniej jest zachorowań na serca i różnego rodzaju nowotworów oraz mniej udarów.
Podstawą jest jedzenie owoców, warzyw i sałatek, które dostarczają odpowiedniej ilości chroniących organizm przeciwutleniaczy..
Do przyrządzania posiłków używać przede wszystkim oliwy z oliwek zamiast masła, tłuszczów zwierzęcych czy utwardzonych olejów roślinnych.
Potrawy można przyprawiać dużą ilością czosnku, który chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, jeść dużo ryb i owoców morza, natomiast znacznie mniej czerwonego mięsa.
W diecie śródziemnomorskiej jest bardzo dużo dań, które nie zawierają mięsa:
makarony podawane z warzywami lub owocami morza, 
przeróżne sałatki, 
potrawy z papryk, bakłażanów i oliwek,
ryby nie smażone lecz pieczone na grillu,
rizotta np z serami kozimi i owczymi,
chleb z mąki razowej maczany w oliwie z oliwek  z dodatkiem czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz